Vinkkejä varsan ja tamman hoitoon
Lue, millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon varsan ja tamman hoidossa, ja millaisia haasteita varsan keho kohtaa mahdollisesti jo ihan elämänsä alkutaipaleella.
Kesä on koittanut, pitkät odotukset päättyvät ja on aika uudelle elämälle. Suomessa syntyy keskimäärin noin 3000 varsaa vuosittain. Syntymä ja maailmaan tulo on varsalle suuri shokki. Lämpimästä ja turvallisesta kohdusta kylmään maailmaan syntyminen on varsalle yksi sen elämän suurimmista ja mullistavimmista tapahtumista. Syntymä ei aina suju odotusten mukaisesti, ja varsalle hankalista synnytyksistä aiheutuneet syntymätraumat ovat hyvin mahdollisia. Myös niin sanotuissa helpoissakin synnytyksissä varsan heiveröinen keho altistuu synnytyskanavassa voimakkaiden supistusten paineelle, jonka seurauksena varsa saattaa vinoutua kehostaan.
Vinous voi syntyä jo kohdussa
Sellaisilla varsoilla, jotka ovat suuria suhteessa emänsä kokoon, saattaa olla taipumus häiritsevään vinouteen jo syntyessään. Tilanpuute kohdussa ja hankala asento voivat vääristää kehoa. Hyvin muokkautuva varsan keho vastaa onneksi hyvin hoitoihin ja mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin puututaan, sen helpompia ne ovat hoitaa ja sitä vähemmän ne häiritsevät aikuisena hevosena.
Sen sijaan, jos varsa kasvaa ongelmakehonsa kanssa, ongelmat korostuvat ja painuvat syvemmälle. Varsan liikkuessa kehon ongelmat vahvistuvat, ja tällöin virheelliset liikeradat vahvistuvat samalla. Kehon virheellinen kuormitus lisääntyy, terveet rakenteet kipeytyvät ja ongelmat tulevat eteen viimeistään koulutusvaiheessa. Tällöin liikkuminen ja tehtävien suorittaminen vaikeutuu, kehon suoruutta on vaikea löytää ja hevonen kipeytyy koulutuksessa normaalia helpommin.
Tamman hoitaminen odotusaikana
Tammaa kannattaa hoitaa silloin, kun se on kantavana. Tamman hankala rakenne ja lantion epätasapainoinen asento voivat aiheuttaa ongelmia myös varsan odotuksessa ja syntymässä. Lantion toimimattomuus ja epätasapainoinen asento aiheuttavat jännitystä ja vääntöä myös syvempiin kudoksiin, joten myös sisäelimet voivat muuttaa asentoaan. Lantion epätasapaino voi tällöin saada myös kohdun muuttamaan asentoaan. Kun kohtu kallistuu ja painuu huonoon asentoon, se aiheuttaa varsalle entistä ahtaamman tilan kasvaa ja vaihtaa tarvittaessa asentoa. Myös kohdun ja kohdunkaulan välinen suora ulostuloreitti saattaa vääristyä lantion epätasapainon ja sen seurauksena aiheutuvan kohdun asennon muuttuessa. Tällöin varsan ulostulo kohdusta vaikeutuu ja supistukset tuovat väärästä asennosta johtuen suurempaa painetta varsan keholle.
Varsn kehityksen tukeminen
Nuoret hevoset kipeytyvät helposti heikkouttaan – ja toisaalta nuoret hevoset ja varsat ovat usein aktiivisia, jolloin hoidon tarvetta kertyy erilaisten tilanteiden ja tapaturmienkin vuoksi. Nuori koulutettava hevonen voi esimerkiksi liikkua isosti ja käyttää kehoaan tehokkaasti. Sillä on liikettä ja energiaa, mutta ei vielä tarpeeksi voimaa ja koordinaatiota. Tällöin hevosen kyky hallita kehoaan suuressa energisessä liikkeessään on vielä puutteellista: se vie hevoselta voimaa, jota ei vielä ole tarpeeksi.
Kirjassani on kerrottu lisää siitä, miksi tamman on tärkeä olla hyvässä kunnossa ennen synnytystä ja miksi sekä tamma että varsa on hyödyllistä hoitaa myös synnytyksen jälkeen. Lisää tamman ja varsan hyvinvoinnin tukemisesta voit lukea kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.
Lue lisää aiheesta