8 kysymystä hevosen notkoselästä

  1. Hevosen rintarangan alueen korostunut lordoosi liittyy usein huonoon kehon käyttöön. Se on melko usein seurausta jonkun muun alueen, kuten lantion, toimimattomuudesta. Hevosen synnynnäisen rakenne voi olla joko helposti oikein toimiva, tai toisen hevosen rakenne saattaa ohjata hevosen kehonkäyttöä herkemmin ongelmalliseen suuntaan. Toisin sanoen vaikeampi synnynnäinen rakenne vaatii ihmiseltä ratsastaessa enemmän taitoa ja sallii vähemmän virheitä. Rintarangan alue toimii yleensä moittettomasti, kunnes joku muu alue lakkaa toimimasta. Tutustu kahdeksaan kysymykseen hevosen notkoselästä!


1. ONKO NOTKOSELKÄISYYS PERINNÖLLISTÄ?

Rakenne periytyy, mutta kuinka rakennetta käytetään riippuu usein ihmisistä. Myös traumat tai muut ongelmat kehossa häiritsevät aina koko kokonaisuutta. Yksikin ongelma hevosen kineettisessä liikeketjussa häiritsee koko liikeketjun toimintaa. Terveysasiat, kuten esimerkiksi suu, vatsa tai hormonitoiminta, häiritsevät kehoa.

2. VOIKO NOTKOSELKÄ TOIMIA LIIKKUMISESSA HYVIN?

Notkoselkä on ongelma vasta, jos se ei toimi. Hevonen voi lepotilassa roikottaa selkäänsä alhaalla, mutta voi käyttää selkäänsä hyvin, kun lähtee liikkumaan. Hevosen selän käyttö on hyvä nähdä liikkeessä, samankaltainen selkä voi olla ja pysyä alhaalla liikkumattomana ja toisella toimia hyvin.

3. MISTÄ NOTKOSELKÄISYYS JOHTUU?

Lantion alueen ongelmat, etuosan ongelmat, huonosti rakentunut ylälinja, heikot syvät lihakset tai mikä hyvänsä ongelma kehossa tai mielessä voivat vaikuttaa notkoselkäisyyteen.

4. ONKO NOTKOSELKÄISELLÄ AINA OKAHAARAKEONGELMIA?

Ei välttämättä. Jos okahaarakkeissa on hyvät välit, ne eivät ole ongelma, mutta selkä notkolla liikkuminen aiheuttaa aina jonkinlaista ongelmaa ja kipua selkään. Okahaarakkeet eivät välttämättä lähene liikaa, mutta fasettinivelongelmaa tulee, lihakset surkastuvat, jännittyvät ja aiheuttavat painetta ja ärsytystä hermojuurelle, ja sen seurauksena paikallista kipua ja heijastekipua. Oireet voivat olla hyvin samankaltaisia kaikissa erityyppisissä selkäongelmissa.

5. VAIKUTTAAKO HEVOSEN LUONNE NOTKOSELKÄISYYTEEN?

Aina, kun hevonen pelkää, jännittää tai on hermostunut, sen keho jännittyy ja se joko pudottaa selkäänsä tai jännittää selkää ylöspäin ja selän käyttö huononee. Ainostaan rentona hevonen käyttää selkäänsä hyvin. Selkä ei saa jäädä alas, mutta ei myöskään ylös, vaan sen olisi liikuttava liikkeen tahdissa ylös ja alas.

6.TARVITSEEKO HEVOSTA LIIKUTTAA REIPPAASTI, ETTÄ SELKÄ TOIMII?

Hevonen tarvitsee aina jonkun tietyn määrän energiaa, jotta se saa liikelaajuutensa ja nivelensä käyttöön. Liian laiskana ja hitaana kehon käyttö jää vajaaksi, mutta liian suuri liike jäykistää. Siinä liikkeessä, jossa hevonen kykenee säilyttämään rentouden, se kehittyy, lisää liikettä sitä mukaan kun se hallitsee itsensä suuremmassa liikkeessä.


7.MITÄ NOTKO SELKÄISYYS AIHEUTTAA?

Notkoselkäisyys ja rangantoimimattomuus on terveysriski. Keskushermosto sijaitsee aivoissa ja selkärangan sisällä, selkärangan toimimattomuus häiritsee hermotoimintaa. Notkoselkäinen hevonen on aina vino ja kuormittaa jalkojaan epätasaisesti, jolloin seuraa myös jalkaongelmia sekä jännitystä ja kipua ympäri kehoa.


8.VOIKO VANHEMMAN HEVOSEN SELÄN TOIMINTAA MUUTTAA?

Aina kannattaa pyrkiä parempaan, mutta mitä kauemmin liikkumisen tapa on ollut olemassa, sen vaikeampaa se on. Kuinka hevonen kehoaan käyttää, on sille helpoin tapa ja hyvin automatisoitunut. Tarvitsee tehdä paljon ja onnistuneita toistoja, jotta uusi tapa alkaa automatisoitumaan kehoon ja liikkuminen helpottumaan. Uusi parempi tapa on heikko ja jäykkä, jolloin se ei motivoi hevosta yrittämään, koska se tuntuu vaikealta ja raskaalta.


Lue myös

Selkäongelman kuntouttaminen


Tilaa kirja Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi!