Osteopatian historiaa

Andrew Taylor Still (1828–1917) kehitti osteopatiaa 1800-luvun keskivaiheella Yhdysvalloissa. Osteopatian kehitys lähti A. T. Stillin tyytymättömyydestä aikansa lääketieteeseen. Hän koki, että kehon vastustuskykyä ja itseparantavia voimia heikennettiin määräämällä lääkkeitä ja myrkkyjä. Eli näin heikennettiin jo ennestään sairauden heikentämää elimistöä.


Kudosten ja rakenteiden yhteys ja vuorovaikutus

A.T. Still tuli tutkimuksissaan johtopäätökseen, että kehon kaikkien kudosten ja rakenteiden välillä vallitsi yhteys sekä herkkä keskinäinen vuorovaikutus. Liikuntaelimet, nivelet, nivelsiteet, hermot, verisuonet ynnä muut ovat itsessään elimet, jotka vaikuttavat kokonaisuudessaan elimistön kaikkiin toimintoihin. Tarkoissa tutkimuksissaan hän huomasi, että kun liikuntakyvyltään heikentynyt nivel sai liikuntakykynsä takaisin, potilaan terveydentila parani.


Klassinen osteopatia Suomeen 1980-luvun lopulla

Suomeen klassinen osteopatia saapui 1980-luvun lopulla. Klassisen osteopatian koulutusta on tarjonnut aiemmin, luontaislääketieteen Instituutti Kairon Helsingissä. Koulutus on kestänyt viisi vuotta ja sen pääsyvaatimuksena on hierojan, fysioterapeutin, kuntohoitajan tai vastaavan koulutus. Nykyisin koulutusta antaa Helsingissä Atlas nelivuotisena koulutuksena.

Tämän hetkisestä tilanteesta v.2014, maailmalla on kaikkiaan n.130.000 Osteopaattia, joista n. 43.000 on Osteopaatteja ja n.87.000 on Lääkäri Osteopaatteja, joissain maissa kuten venäjällä vaaditaan Lääkärin pätevyys, jotta voi erikoistua osteopatiaan ja joissain maissa kuten suomessa ei vaadita. Suomessa Osteopaatteja on tällä hetkellä n.300.

Hevosten osteopatia Eurooppaan 1980-luvulla

Hevosten osteopatia saapui Eurooppaan Yhdysvalloista 1980-luvulla. Ensimmäisenä Euroopassa se saavutti mielenkiintoa mm. Saksassa, joka on myös tunnettu hevosmaa. Hevosten osteopatian suosio ja tunnettuus kasvoivat hevosharrastajien parissa sitä mukaa, kun osteopatia ammattina laillistettiin ja rekisteröitiin lisäyksellä: "ei koske eläinten osteopatiaa". Hevosia päätyönään tekeviä Osteopaatteja pohjoismaissa on vielä hyvin vähän.


Hevosten osteopatia noudattaa samoja hoitoperiaatteita ja filosofiaa

Hevosten Osteopaatti, on saanut koulutuksensa ensin ihmispuolelle Osteopaatiksi, joka on edellytys hevospuolen koulutuksiin. Pitkän koulutuksen saaneena ja terveydenhuollonalan ammattilaisena, osteopaatti tietää ja tuntee vastuunsa myös potilasturvallisuudessa.
Hevososteopatia seuraa yleisiä osteopatian hoitoperiaatteita ja filosofiaa soveltuvin osin.


Lue lisää

Hoidon tarpeen arviointi