4 ongelmakohtaa, joihin hevososteopatialla vaikutetaan


Hevosta hoidettaessa pyritään vaikuttamaan useaan eri ongelmakohtaan. Kirjoitin neljästä tärkeästä asiasta, joihin käsittely usein auttaa.

1. Liike

Hevosen elimistössä kipu merkitsee usein sitä, että joltain kehon alueelta puuttuu liike. Jokin liikkumaton ja toimimaton alue aiheuttaa ylimääräistä liikettä ja ylikuormitusta samalla toisaalle – ja tämä aiheuttaa kipua. Osteopatian avulla pyritään lisäämään liikettä sinne, missä sitä ei ole tarpeeksi. Liikkumattomuus ja liika liike halutaan tasapainoon, jolloin jokainen alue kehossa tekee oman osuutensa.

2. Aineenvaihdunnan lisääminen

Hevosella saattaa olla kehonsa jollain alueella huono aineenvaihdunta. Kun aineenvaihdunta ja alueen verenkierto paranevat, myös hapen määrä lisääntyy, kuona-aineiden poisto paranee ja kipu helpottuu. Aineenvaihdunnan ongelmat hevosen kehossa ovat hyvin yleisiä, ja miltei aina ongelmaan liittyy hidastunut aineenvaihdunta. Keskittymällä aineenvaihdunnan parantamiseen, myös paraneminen kudoksissa nopeutuu.

3. Nikaman ympäristön kudosten paraneminen

Kun aineenvaihduntaa saadaan lisättyä kehossa, saamme palautettua rangan ympäristön kudoksien aineenvaihduntaa ja rentoutettua lihasspamin. Näin nikaman ympärillä olevat kudokset alkavat voida paremmin ja lisääntyvä verenkierto ravitsee kudoksia. Näin hevosen lihaksilla on mahdollisuus alkaa kehittyä vahvemmaksi. Vahva ja rento selkälihas tukee selkää paremmin, jolloin rasittuminen ja kipu lievenevät. Nikaman ympäristön kudoksien elpyminen vapauttaa nikaman liikkuvuutta takaisin. Tämän jälkeen myös muut nikaman hermotusalueeseen ääreishermoston kautta liittyvät lihakset rentoutuvat ja voivat paremmin.

4. Nikaman fasetin kudoksen lukkiutuminen

Tavoittelemme osteopatialla parempaa rangan liikkuvuutta. Pehmytkudokset estävät nikamia liikkumasta haluttuun suuntaa, jolloin kohdistus pehmytkudosten kautta rangan liikkuvuuteen saa aikaan pysyvämpiä hoitotuloksia. Jotta liikkuvuuteen voisi löytyä apu pysyvämmin, valmistellaan nikaman ympäristöä muutokselle. Nikaman ympärillä olevissa kudoksissa aineenvaihdunnan paraneminen vapauttaa kudosta, jolloin jännite vähenee ja nikama pääsee liikkumaan. Huono verenkierto rangan ympäristökudoksissa puolestaan aiheuttaa lihakseen spasmin, ja jos hoito kohdistetaan ainoastaan luiseen rakenteeseen, nikama kyllä vapautuu ulkoisesta voimasta johtuen liikkumaan, mutta pehmytkudosten toimimattomuus vetää sen pian takaisin virheasentoon.

Kehon jännitys vapautuu, kuin kuorisi sipulia.

Ja miten hoito sitten vaikuttaa kehoon? Kehon reagoinnissa on järjestys ja hevonen reagoi niin kuin se itse kokee tarpeelliseksi. Voidaan hoitaa tiettyä aluetta ja tuntea, kuinka jokin muu alue muualla päin kehoa reagoi. Kehon vapautuminen jännityksistä tapahtuu usein kuin kuorisi sipulia. Samankaltaisesti tunnet venytyksen vaikutuksen selässäsi. Ensin antaa periksi päällimmäinen kerros; venytyksen ja hoidon vaikutuksesta rentoutuu ensin pinta. Sen jälkeen paljastuvat seuraavan kerroksen jännitykset ja kiristykset. Vasta kun ensimmäinen kerros on kuorittu pois, alkaa tuntua jännitys seuraavalla tasolla, eri kohdassa ja erilailla.


Lisää hevosen kipukäyttäytymisestä ja hevosen hyvinvoinnin tukemista voit lukea kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.


Tutustu kirjaan.