Hevosen selän painuminen

Hevosen selän painuminen voi johtaa rintarangan ongelmiin. Rintarangan ongelma on hyvin merkittävä ongelma. 

Rintarangan ja lannerangan okahaarakkeiden lähentymää

Hevonen voi kärsiä thoraxista, eli rintarangan sekä lannerangan alueen nikamien ongelmasta. Näitä ongelmia kutsutaan "kissing spineksi" eli suuteleviksi nikamiksi. Nikamien okahaarakkeet, spinosukset, ovat alussa säkäalueella taaksepäin, välillä ylöspäin ja lopulta thorax-rangan loppuosassa eteenpäin. Ne ovat niin lähekkäin toisiaan, ettei selällä ole varaa painua alaspäin tai vetäytyä kasaan. Muutoin spinosukset lähestyvät toisiaan liikaa. Tällöin puhutaan Kissig Spine -hevosista.


Rangan ollessa normaalitilassa nikaman välit ja spinosukset ovat riittävän kaukana toisistaan

Selän painuessa alkavat nikamien ja okahaarakkeiden välit tulla liian ahtaiksi ja ovat lopulta kiinni toisissaan. Silloin okahaarakkeet hankautuvat toisiinsa ja poikkihaarakkeiden fasettinivelet menevät lukkoon estäen terveen hermoviestinnän. Tämä tuo hevoselle toiminnallisia ongelmia, mm. kipua ja lopulta kulumisia ja mahdollisia luutumisia. Syynä voivat olla synnynnäisesti liian kapeat okahaarakkeiden välit. Tilaa pahentavat lihaskireydet sekä virheellinen kehonkäyttö.


Hevosilla yleisesti häiritsevä ongelma-alue

Thorax-rangan alue voi olla hevosella häiritsevä ongelma-alue. Vaikka okahaarakkeet ovat hyvin erillään ja vahingoittumattomat, alue kerää herkästi jännitystä.
Okahaarakeongelmaisen hevosen selkä vaatii säännöllistä käsittelyä. Kun ongelma-alueen pehmytkudosten aineenvaihdunta saadaan pidettyä mahdollisimman toimivana, kudos on elävämpi ja rennompi ja okahaarakkeen väli rentoutuu ja hiukan avautuu ja helpottaa myös oireita. Toimimaton alue selässä rasittaa terveitä alueita toimimattomuudellaan. Tuolloin ongelma sattaa edetä, mutta tilannetta voidaan helpottaa pahenemasta hoitamalla oireita säännöllisesti.