Mitä on eteen- ja alasratsastus?

Eteen- ja alasratsastus koetaan usein tarpeelliseksi, mutta kuinka usein ymmärretään syy siihen, miksi se on tarpeellista? Ja toisaalta ymmärretäänkö, milloin se on haitallista ja kuinka se hevosen kehoon vaikuttaa?

Eteen- ja alasratsastus on mielestäni sama asia kuin se, että hevonen tulee täyteen pituuteensa ja taas kokoaminen mahdollisimman lyhyeksi kehostaan. Mielestäni yksi tärkeä syy on vastaliikeajatus lihaksistossa. Jos ainoastaan koottaisiin ja lyhennettäisiin hevosta, sen lihaksia työstetään kaiken aikaa lyhenemään ja supistumaan. Tällöin hevonen alkaa myös menettämään liikkeitään, koska lihaksia on ainoastaan lyhennetty. Piteneminen tai eteen-alasratsastus kokoamisen vastaliikkeenä säilyttää kehon liikkuvana, koska silloin taas työstetään lihasta venymään ja rentoutumaan.
Toisin sanoen luurankoa liikuttelevat lihasten täytyy kyetä mahdollisimman suurella haitarilla lyhenemään ja supistumaan ja toisaalta myös rentoutumaan ja venymään. Eli luu liikkuu, kun toinen lihas lyhenee ja toinen rentoutuu, ja mitä paremmin lihaksisto kykenee tekemään liikkeensä, sen enemmän kehossa on liikkuvuutta ja siinä mielessä kehon piteneminen on aina tärkeä vastaliike lyhenemiselle. Lihaksiston hyvä toimintakyky antaa nivelten liikkuvuudelle mahdollisuuden. Hyvin liikkuvat nivelet eivät kykene hyvään liikkuvuuteen ilman toimivaa lihaksistoa.

Tasapainon ehdoilla

Kuitenkin jos hevonen liikkuu pidemmässä kehossa, sen ei tarvitse olla kovin matala edestä. Eteen- ja alas-ajatuksesta olisi eniten hyötyä, jos hevosen tasapaino säilyy. Jos kaula venyy pitkäksi, mutta ei varsinaisesti kovin alas, jolloin kaulan juuresta kaularangan mutka ikäänkuin hieman suoristuu, niin siitä seuraa refleksinomainen kantokyky rintakehälle. Hevonen laskisi kaulaansa vain niin alas, ettei mene etupainoiseksi, jolloin etuosa jännittyy ja refleksinomaista kantokykyä ei pääse syntymään. Eteen ja alas halutaan ratsastaa myös siitä syystä, että saadaan hevosen selkää ylös. Jos hevonen on liian etupainoinen, se joutuu jännittämään lapansa kiinni, jolloin rintakehä painuu alas ja kantokyky ei säily. Hevonen joutuu tasapainottamaan liikettään tarpeettoman paljon myös kaulallaan, joten jäykistyy ja kipeytyy edestä.

Etupainoinen hevonen joutuu jännittämään kaulansa ja selkälinjaansa jolla pitää tasapainoa yllä, jottei mene nenälleen. Toisin sanoen vaikka se nostaisi selkänsä, mutta ei kykene rentouttamaa sitä, se pitää selkäänsä ainoastaan jännittyneenä ylhäällä. Jännittyneenä selkä ei pääse tekemään selälle kuuluvaa liikettä ylös- ja alassuunnassa. Eli jos hevonen on täydessä pituudessaan ja tasapainossa, se kykenee säilyttämään rentouden, eikä kipeydy.

Rentous on myös edellytys hyvälle aineenvaihdunnalle, jotta selkälihas kykenee kehittymään. Nuori hevonen myös kasvattaisi siinä tilassa vahvat tukevat syvät selkälihaksensa, sekä muutkin syvät lihaksensa. Silloin se olisi myös tärkeä vaihe nuoren hevosen rakennusvaiheena.
Jos oikaisemme hevosen syvien selkälihasten ja muiden syvien lihasten työstämisessä esimerkiksi liian nopealla etenemisellä kokoavampaan liikkumiseen tai toistuvalla ylirasittamisella, alkaa hevonen kehittämään väärin lihaksistoaan. Heikot asentoa ylläpitävät syvät lihakset korvataan liikettätuottavilla pinnallisilla lihaksilla. Rakenne muuttuu toiminnan kautta huonommaksi, sekä okahaarake- ja muunkaltaiset selkäongelmat seuraavat tulevaisuudessa.


Takaosalle on saatava paino, jotta lantio toimii

On myös tärkeää, että hevosen painopiste on riittävän takana ja takajaloilla on painoa. Liian etupainoinen hevonen siirtää painopisteensä eteen, jolloin takaosaa on vaikea käyttää. Jos paino siirtyy liiaksi etuosalle, lantion käyttö vaikeutuu. Etupainoisena lantion käyttäminen vaikeutuu ja lannealue jäykistyy. Jäykkyydestä ja etupainoisuudesta johtuen hevonen jättää helposti takaosan nivelten käytön vaillinaiseksi, jolloin lantion asento alkaa muuttua väärin päin. Nurinperin kääntynyt lantion asento alkaa myös tuoda askelta enemmän taakse kuin alle.

Enemmän hevosen hyvinvoinnista ja oikeanlaisen liikunnan merkityksestä voit lukea kirjastani Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi. Tilaa kirja.

Lue lisää

Hevosen aukiliikuttaminen