Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Milloin osteopatiaa käytetään hevosiin?

Hevosen ongelmiin on usein syynä lantion ongelmat, jonka vinous aiheuttaa kompensaatiomuunnoksia ja ryhtiongelmia. Kun lantio vinoutuu, joutuu selkäranka kompensoimaan kiertymän lantiosta niskaan asti. Nämä kompensaatiot näkyvät hevosella rangan alueen vinoutena. Lantion alueen ongelmat tuovat myös etupainoista ryhtiä

Hevosten ongelmat alkavat myös, muutakin kautta kuten traumat, jalkaongelmat, suolisto ja  monet muut ongelmat jättävät helposti jännitystä ja vinoutta kehoon. Sekä pääsyy hevosen ongelmiin tai hevosen heikoin kohta ei tarvitse tietenkään aina olla lantio, ongelma vyyhti voi alkaa mitä kautta hyvänsä.


Lantion epätasapainon vaikeuttaa suorittamista

Lantion epätasapaino voi aiheuttaa hevoselle ongelmia tasajalkapysähdyksissä, väistöissä tai erimittaista askelta. Hevonen kuormittaa terveemmän puolen jalkaa enemmän. Saattaa vetää, kiertää tai käyttää ongelma puolen jalkaa muuten oudosti, toinen laukka voi olla hankalampi. Vähimmillään lukossa oleva puoli väsyy nopeammin rasittaessa. Huonosti toimiva lantio voi aiheuttaa myös ongelmia jalan alemmissa nivelissä, kintereessä tai polvessa. Tälläkin alueella lukkiutuminen aiheuttaa joskus myös ongelmia kengityksen kanssa, hevoselle voi olla vaikeaa taivuttaa jalkaa kengitys asentoon, seisoa ongelma puolen jalalla, terve jalka ylhäällä, sekä vasaran iskut voivat tuoda tärähdys kipua.                   
                                                                                                                                                                
- Hevosilla on usein Si-nivel ongelmaa, joka on jalan ylin nivel joka niveltää jalan ristiluuhun se siirtää liikkeen, jalan ponnistus voiman selälle. Si-nivel ongelmaisen hevosen lanne myös yleensä kiertää
vastakkaiseen suuntaan.
                                                                                                                           
- Lonkka-nivelenongelmissa, lonkka nivelen liike rajoittunut lonkka maljassa, voi olla vaikea esimerkiksi, nostaa laukka tai seisoa ongelma jalalla.
                                                                                                             
-Ristiluu rotatoituu esimerkiksi oikealle, painon siirto jalalta toiselle vaikeutuu, häiritsee myös kokoamista ja yleensä lantion flexiota.
                                                                                                                                  
-LS-väli lannerangan ja ristiluun ylimenoalue, josta hevonen taivuttaa lantion alleen, voi olla liike rajoittunut tai lantio haluaa jäädä väärin päin kokonaan, takapuoli pystyyn.                                                                                

- Lannerangan alueella voi olla ongelmaa eri väleissä, mutta usein rotatoituu ja ylitaipuu kokonaan ja kipuilee, heijastelee lonkkaan tai usein nälkäkuopan alueelle sekä on jäykkä toiseen suuntaan.                                   
 Ei ole yleensä ainoastaan yhdellä alueella ongelmaa, mutta joku on pääsyy kaikkiin muihin ongelmiin.


EPÄTASAPAINOISEN LANTION OIRIETA:
  • Ongelmat tasajalkapysähdyksissä ja väistöissä
  • Erimittaiset askeleet tai hevonen kuormittaa toisen puolen jalkaa enemmän.
  • Toisen puolen jalka voi vetää tai kiertää tai muuten liikkua "oudosti".
  • Toinen puoli väsyy nopeammin.
  • Hevosella voi olla ongelmia jalan alemmissa nivelissä, kintereessä tai polvessa.
  • Hevoselle on vaikeaa taivuttaa jalkaa, kengityksen kanssa on ongelmia tai vasaran iskut sattuvat.LS- alue ja lanne ongelmaa, jolloin hevosen on vaikea tuoda takaosaansa alleen ja kokoaminen vaikeutuu tai ei kokoa itseään oikein. Takana ei myöskään ole riittävästi työntövoimaa, selän nostovoima heikkenee ja selkälinja laskee sekä peruuttaminen suoraan voi olla hankalaa. Siirtymiset askellajista toiseen voivat hankaloitua, muuttuvat töksähtäväksi, myös sivuttaisliikkeissä voi olla hankaluuksia.Sekundääriset ongelmat ja etupainoisuu

Hevosesta tulee aina liian etupainoinen, kun lantion alueella on ongelmia. Hevonen ei silloin kanna itseään edestä. Tämän takia hevonen kuormittaa liikaa etupäätään, kaularankaansa, niskaansa, lavan seutuaan, rintarangan alkuosaa sekä merkittävästi etujalkojaan. Tästä seuraa etuosan alueelle sekundäärisiä ongelmia. Lantion alueen huono toiminta onkin usein pääsyy hevosten muualla päin kehoa oleviin vaivoihin. Ongelmat näkyvät huonontuneena ryhtinä.


Rintarangan alue häiritsee joustoa

Rintarangan alueen jännitystä, juuri satulan alla häiritsee selän ylös ja alas joustoa. Selkärangan ongelmissa jousto häviää ja selkä voi olla hyvinkin tärähdysherkkä jalkojen kautta hevosen liikkuessa. Alamäet ovat hankalampia ja kovalla liikkuminen voi tuntua pahalta. Estehevonen voi kieltäytyä hyppäämisestä, koska esteeltä alas tuleminen voi tuntua erittäin ikävältä. Kengityksessä vasaraniskut voivat tuoda ikävää tärähdyskipua. Pohjallisilla kenkien alle voidaan kyllä vaimentaa tätä tärähdyskipua, mutta ongelma on silti olemassa. Tuo usein myös passimaisen liikkeen.


Rangan alueelta epämääräistä ontumista?

Alakaularangan alueen hermoärsytystä etujalkoihin ja lannealueen issiasmaista hermo särkyä tai heijastetta takajalkoihin, hevonen voi ontua. Vielä enemmän hevosilla on epämääräisempää tahditusta, voi näyttää siltä, ettei hevonen tiedä mitä jalkaa ontuisi. Liikkuminen tuntuu pahalta jalkojen kautta selkään. Jäykkä ranka, jossa on nivelten lukkoja, lukkiutuneet nivelet eivät jousta, liikkumisesta tulee töksähtävää ja tärähtää, joustamatonta. Hevonen mielellään saattaa alkaa liikkua varovaisemmin. Rintarangan lukkiutuminen häiritsee myös sivutaivutusta: hevonen taipuu huonommin toisessa kierroksessa, liikkuminen voi muuttua passahtavaksi. Rintaranka-ongelmat ovat myös seurausta lantion lukkiutumisesta, yliryhdistä tai muista syistä.


 Etuosan vinoutuminen

Etu osan vinous lähtee usein lapojen välistä sään alueelta rintarangasta, viettäen esimerkiksi oikealle. Seuraava vinous on usein tässä tapauksessa kompensaatio tästä vinoudesta vastakkaiseen suuntaan eli vasempaan, mikä on kaularangassa helposti lukkiutuva alue. Kallonpohjan ja atlaksen välinen väli, mistä asetuksen kuuluu tulla tai atlaksen ja aksiksen eli ensimmäisen ja toisen niskanikaman kiertymä, eli vaikea asettua oikealle.


Kaularanka voi oireilla muualtakin. ongelmaa voi olla kallonpohjan ja ensimmäisen niskanikaman välisessä välissä. Tämä nivel saa aikaan nyökkäysliikkeen, jolloin lukkiutuminen häiritsee myös perään antoa. Tämä ongelma on yhteydessä LS-välin ongelmiin. Kaularanka ja niska voi häiritä myös muualtakin, jäykkyyksiin ja liikerajoitteisiin liittyy usein myös kipua.