Kehon suojareaktio
Oletko pohtinut ikinä, miksi hevosen keho reagoi joskus hyvin liikkeeseen ja lihas venyy ja rentoutuu, ja toisinaan keho ei vastaa liikkeen lisäykseen, vaan menee huonommaksi, jolloin lihas supistuu ja jännittyy?
Hevosen keho ja lihaksisto ovat eri tilassa eri aikoina. Vaikka vaiva vaikuttaa samalle, kehon tila ei ole koskaan sama kuin viime liikutuskerralla. Samoin esimerkiksi toisen hevosen samankaltainen selkäongelma ei ole täysin verrattavissa toisen hevosen ongelmaan. Paraneminen ja paranemisen kulku on jokaisen kehon ja jokaisen vaivan henkilökohtainen tila. Ongelman kesto ja syvyys, tai kuinka ongelma on otettu huomioon ja onko tila syventynyt edelleen, vaikuttavat paranemiseen.
Tunnista rajat ja pohdi miten ylität niitä
Toisinaan, jos keho on jäykkä ja vailla liikettä, liikkeen lisääntyminen parantaa aineenvaihduntaa ja vapauttaa jännittynyttä kehoa liikkumaan paremmin. Missä siis kulkee raja, jossa keho ei ota liikettä vastaan, vaan kipeytyy ja jännittyy lisää? Tämän rajan tunnistaminen on ratkaisevassa asemassa liittyen paranemisen kulkuun, sillä jokainen rajan ylitys vie ongelmaa askeleen takaisin päin ja hidastaa paranemista.
Terveessä kehossa ylitetään myös tätä kyseistä rajaa, mutta rajan ylitys tapahtuu vain paljon myöhemmässä vaiheessa, ja terve keho palautuu myös helpommin ylilyöneistä, kun vaivaisempi.
Terveen kehon kohdalla ratkaisevassa roolissa on tulevat päivät: saako keho palautua tai jatkuuko ylirasitus myös tulevilla kerroilla, jolloin jännitys alkaa kerääntyä kehoon. Suojareaktio kytkeytyy päälle, kun elimistö kokee liikkeen olevan keholle liian nopeaa, suurta tai muuten haitallista kehon sen hetkiseen tilaan nähden. Suojaspasmi kohdistuu johonkin tiettyyn kohtaan kehossa, johon liian laaja liike kohdistuu. Usein kehossa on joku tietty kohta tai kohtia, joissa on kaventuneet suojareaktion päälle kytkeytymisen rajat. Tällöin kehon suojareaktio kytkeytyy päälle
normaalia nopeammin vaikka muu keho voisi sietää paljon enemmän rasitusta tai liikettä.
Ongelmakohdissa suojareaktioiden kytkeytymisen rajat kapenevat ja iskee noidannuolen kaltainen lihaskramppi, kun yritämme liikaa. Suojareaktion kytkeytymisen rajasta on siis kyse, kun keho ei suostu ottamaan liikettä vastaan.
Mikä on suojareaktio?
Suojareaktio on kehon puolustusmekanismi suojata ongelma-aluetta, jottei se vaurioidu lisää. Ongelmakehossa reaktion päälle kytkeytymisen raja kapenee. Rajan kapeneminen liittyy usein ongelmaan, joka on kroonisessa vaiheessa ja tulee akuutimmaksi, eli kroonisen ja akuutin vaivan välimaastossa, jossa raja kulkee. Kun ongelma on akuutimpi, raja lähestyy nopeammin ja sama ongelma kroonisempana sietää liikettä paremmin.
Jäykkässä tai heikossa kehossa on myös kaventuneet rajat, siksi nuorilla, heikoilla hevosilla ylilyöntejä tapahtuu helposti. Vahvistaminen on hyödyllistä tapahtua myös rajoja kuunnellen.