Hevonen on harvemmin liian heikko, mutta usein liian jäykkä

Useasti ajatellaan, että hevosten pitäisi vahvistua ja että niiden ongelmana on heikkous. Itse näen asian kuitenkin toisinpäin. Hevoset ovat usein liian jäykkiä. Jäykkä kohta kehossa on heikko, koska siitä puuttuu liikkuvuus. Notkeutta lisäämällä myös voima lisääntyy. Poikkeuksena tästä ovat nuoret ja oikeasti heikot hevoset, joiden osalta toki täytyy kehittää myös voimaa.

Lisää liikkuvuutta, niin voima lisääntyy

Liikaa vahvistetussa kehossa lihakset lyhenevät ja vahvistuvat, kuten painonnostajalla, joka ei ole notkea, koska kehittää pelkästään voimaa. Ylirasitettu lihas menettää myös voimaa. Tukossa oleva lihas hapettuu huonosti ja väsyy nopeasti.

Liikkuvuus, jousto, tasapaino… näitä ominaisuuksia työstämällä hevonen saa voimaa. Osteopatia auttaa liikkuvuuden parantamisessa, mutta myös ratsastuksella voi tukea hevosta parempaan liikkuvuuteen. Ratsastuksessa kannattaakin hakea liikelaajuuksia joka suuntiin, sekä pituus suunnassa, että sivusuunnassa. Liikkuvuuden lisääntyminen sivusuunnassa lisää myös liikkumisen helppoutta eteenpäin, sekä hevosen suoruutta.

Hevonen on aukinainen, suora, rento ja kivuton lihaksistaan, eikä väsy yhtä helposti kuin tehdessään työtä tukkonaisilla lihaksilla, joiden hapetus on huono. Esimerkiksi ravihevoset, jotka juoksevat eteenpäin ovat yleensä liikkuvia pituussuunnassa, mutta jäykkiä sivusuunnassa. Ravihevonen hyötyy lisääntyvästä liikkuvuudesta myös sivu suunnassa, jolloin suoruus lisääntyy ja tasapainontila paranee. Mitä isompi hevonen on, sitä haastavampaa on ylläpitää ratsain liikelaajuutta joka suuntaan. Isolla hevosella on suuret liikeradat ja liike, ja sitä suuremmalla askeleella tai askelten skaalalla, sen tarvitsee liikkua, jotta sen kehoon syntyy riittävän suuri liikkuvuus.


VINKKI!

Esimerkiksi näitä asioita kannattaa tehdä hevosen kanssa, kun tavoittelet lisää liikkuvuutta:

- väistöt, taivutukset, tahdin vaihtelut eri askellajeissa ja eri ryhdissä.

- hevosen kehon pituuden säätely: ratsasta lyhentäen ja pidentäen.

- laukka tekee eniten liikettä lantioon; laukkaa pidempiä pätkiä ja tee paljon laukannostoja.

- jos hevosen jalat sallivat juoksutuksen, voit hyvin myös juoksuttaa säännöllisesti. Juoksutuksessa tärkeää on, että askellajit käydään läpi siten, että liikkumin helpottuu ja liike hevosen kehossa aukeaa. Juoksutuksen lopettaminen on hyvä tapahtua ennen huononemista ja väsymistä.

Lisää hevosen hyvinvoinnin tukemisesta voit lukea kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.

Tutustu kirjaan.


Lue lisää aiheesta

4 tärkeää hoidon kohdetta

5 vinkkiä kipukäyttäytymiseen