10 hyvää syytä laiduntaa
1. Hevonen liikkuu laitumella huomattavasti enemmän, kuin tarhassa. Laiduntaa ja kasvattaa syviä tukevia lihaksiaan.
2. Hevonen vahvistaa heikkouksiaan, ja parantaa vaivojaan, liikkuu enemmän ja huomaamattaan. Liikkuminen on selkävaivoille hyväksi, se lisää aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunta poistaa kuona-aineita ja lisää happea lihaksissa ja kipukohdissa. Hevonen saattaa haluta olla kipeänä enemmän paikallaan, jonka laitumella unohtaa.
3. Hevonen liikkuu laitumella 10-20 kilometriä vuorokaudessa, ja tarhassa vain noin. 2km. Liikkuminen lisää kehon hapetusta, ja hevonen on irtonaisempi ja rennompi, sekä vertyy ratsastuksessa nopeammin, ja liikkuu helpommin ja paremmin.
4. Laitumella paranevat useat vaivat, hevonen keskittyy laiduntamiseen ja kavereihin.
Se lisääntyy, mihin keskityt, eli jos hevonen seisoo tarhassa, se myös keskittyy vaivoihinsa enemmän, ja keskittyminen vaivoihin hidastaa paranemista. Kun taas laitumella keskittyy muuhun, mieli ei anna liiaksi voimaa vaivoille. Positiivisessa mielen tilassa parantuu nopeammin.
5. Laidunkausi on parasta aikaa sopeutua elämänmuutoksiin, ja palautua stressistä. Laidun on parasta mielelle.
6. Urani aikana olen nähnyt paljon hevosia, joiden viimeinen talvi koittaa joka talvi, mutta uusi kesä, ja laidun saa ne uudelleen henkiin. Sillä voimalla, minkä kesä toi, selvitään taas seuraava talvi.
7. Vanha hevonen on viisas, ja jos hevonen on tottunut olemaan laitumella, se osaa odottaa sitä myös keväällä.
8. Jos ei ole hyvää syytä, anna hevosen olla laitumella. Tärkeintä ei ole heinän määrä, vaan se idea laiduntamisesta.
9. Hyvä syy välttää laiduntamista, voi olla kaviokuumeriski tai metaboliset ongelmat, jolloin on hyvä olla varovainen. Hevonen saattaa myös stressata ötököistä, tai ei ole tottunut olemaan ulkona ympäri vuorokauden, jolloin on hyvä uskoa, että heille se ei silloin tee hyvää.
10. On myös hyvä muistaa, että laidunaikana, hevonen saattaa väsyä enemmän, eikä jaksa yhtä paljon kun tarhakaudella. Kuuma ja sateet saattavat viedä suurimman hyödyn, jos jatkuvat pitkään, ja hevonen ei pääse suojaan. Myös vanhemman tai sairaan hevosen kohdalla on hyvä miettiä oikea suhde laiduntamisen, ja sisällä lepäämisen välille. Vanhat vaivat, jotka eivät enää parane, tarvitsevat riittävästi lepoa.
Haluatko tukea hevosesi hyvinvointia?
Hevosen hyvinvoinnista voit lukea lisää kirjastani Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.