Lonkanivelen ongelma ja lonkkabursiitti

Lonkkanivel on pallonivel, jossa reisiluun pallomainen pää kiinnittyy lonkkamaljaan. Hevosen lonkkamalja on matala. Hevosella saattaa olla ongelmana asennon muuttuminen lonkkamaljassa. Lonkkanivel voi rajoittua liikkeessään lonkkamaljassa. Pallonivelen liike on laaja ja pyörivä. Lonkkamaljan matalan kupin ansiosta nivel voi helposti liikahtaa virheelliseen asentoon, esimerkiksi liukastumisen johdosta. Useimmiten liikerajoitus on mahdollista saada mobilisoitua ja liike palaa nivelelle melko helposti.


Hankalammissa lonkkanivelongelmissa nivelen liike on todella rajoittunut lonkkamaljassa, nivel on hankalassa asennossa ja aiheuttaa kipua. Liikerajoitukset aiheuttavat kipua, ja pitkittynyt hankala asento saa nivelsiteitä ja muita kudoksia nivelen ympärillä venymään, jolloin lonkkanivel voi olla hankala saada pysymään lonkkamaljassa hyvin paikallaan. Oireina voi olla vaikeuksia kengittää, koska kipeän jalan päällä on vaikea seisoa. Pahimmillaan hevonen ei nosta takajalkojaan ja hevosta ei saada kengitetyksi. Hevonen ei nosta jalkaansa, jolloin lonkkaniveltä on myös hankala hoitaa, koska lonkkanivelen mobilisointi on edellytys asennon korjaamiselle.Hevonen liikkuu tällöin kuin lonkkapuoli, toinen lonkista joustaa vähemmän ja jää liikkeessä ylemmäksi tai alemmaksi, jolloin se ei nouse liikkeessä riittävästi. Tästä seuraa jännitystä ja epätasapainoa.

Vaikeasti tutkittava vaiva

Lonkkanivelen ongelma voi olla melko yleinen, mutta koska tutkiminen on hankalaa, se voi jäädä helposti löytymättä. Lonkan nivelpussin tulehdukset liittyvät melko usein esimerkiksi lantion epätasapainoiseen kuormittamiseen, jolloin lantio vinoutuu ja hevosen takaosan paino kallistuu enemmän toiselle lonkalle, jolloin lonkkapursan alue jää paineeseen ja kuormittuu toista lonkkaa enemmän, ylirasittuu ja kipeytyy. Heikkous, äkkiliikkeet kuten pukittaminen rajusti tai liukastuminen voivat myös olla syynä kipeytymiselle ja pienien vaurioiden syntymiselle.

Lievitä kipua, kevennä rasitusta ja hoida ongelmaa

Kivunlievityksen ja kevennetyn rasituksen lisäksi pidän tärkeänä lantion tasapainottamista valitsemallasi hoitomuodolla. Ainoastaan kivun lievitys ei riitä, koska vaiva uusii helposti, jos virhekuormitus jatkuu. Vahvistamista ei myöskään kannata ajatella, ennen kuin kipu on poissa ja lantio on tasapainoinen. Vahvistamalla kipeää ja epätasapainoista lantiota ainoastaan kipeytät hevosta lisää ja vahvistat kehon epätasapainoa ja virheellistä tapaa liikkua.

Opi lisää hevosen terveyden ylläpitämisestä kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi

Osta kirja