Hoidot

Kun hoidamme, hoito rentouttaa pehmytkudoksia "lihaksia, nivelsiteitä, sidekudoskalvoja", jolloin saadaan lukkiutunut nivel vapautettua.
Aktivoidaan liikettä, sinne alueelle missä sitä ei ole, nivelessä tai nikamassa, jonka jälkeen koordinoidaan aikaansaatu liike kehon muuhun liikkeeseen.

Hevosten hoidossa tärkeä alue on myös rintakehä ja pallea, rintakehään kuuluvat kylkiluut jotka myös lukkiutuvat rangan yhteydessä. Kylkiluiden ja pallean toiminta on tärkeää myös hengityksessä, joka saattaa tuoda pahimmillaan puhkurimaisia hengitys oireita Sekä tiukat kylkiluut lisäävät jäykkyyttä.

Pallean kireydet ja krampit ovat yhteydessä hevosen henkiseen stressiin, herkän hevosen pallea jännittyy herkästi. Sekä pallean toimiminen on tärkeä jaksamisenkin kannalta, vaikuttaa hapenotto kykyyn. Pallean jännittyessä myös suolisto saattaa jännittyä.

Hevosen elimistössä on vastustuskyky sairauksia vastaan eli itse säätävät ja itseparantavat voimat, jolloin elimistö yrittää ylläpitää tasapainoa, sekä korjata häiriöitä ja säilyttää normaalintilansa. Sairauden tai ongelman jatkuttua alkaa elimistö pitää tätä ongelma tilaa normaalina.
Kehon solumuistissa, on kaava tästä ongelmakehosta, jota se on alkanut pitää kehon normaalitilana ja yrittää säilyttää sen. Tästä syystä yksi hoito ei aina riitä, vaan tarvitaan kuuriluontoisesti useampi, muutoin keho alkaisi palauttamaan itseään sille niin sanottuun normaalitilaan, joka on sillä  hetkellä epänormaali.

Hoidoilla haetaan kehoon säätöä, jotta hevosen omat sisäiset parantavat voimat alkaisivat korjata häiriöitä. Siinä vaiheessa kun ensimmäisen hoidon vaikutus lakkaa, alkaa solumuisti viedä askeleen takaisin päin, toinen hoito olisi tehtävä mielellään juuri ennen sitä. Jolloin jatketaan siitä mihin ensimmäinen hoito on kantanut. Usein kuuriluontoisesti hoidettaessa hoitovälit ovat joitakin viikkoja, usein noin kaksi, kolme viikkoa. Jonka jälkeen tarvittaessa yksihoito. On myös hevosia joille riittää yksihoito ja jatkossa tarvittaessa, kaikki ei tarvitse koko kuuria.

Hevosta kohden varaan noin tunnin aikaa, hoito voi kestää puolesta tunnista tuntiin. Hoidettaessa hevosten kehot reagoivat eri nopeudella. Kun olen saanut tietyn reagtion haluamalleni alueelle siirryn eteenpäin. Riippuu hyvin paljon hevosen herkkyydestä, että kuinka  kauan hoito vie aikaa.

Toisin sanoen on tunne, minkä tuntuisena haluaa kehon jättää ja milloin on tapahtunut riittävästi muutosta yhdelle kerralle.
Hyvin helposti hoidosta tulee ylihoitoa, jolloin hermoston on vaikeampi korjata haluamiamme ongelmia kehosta., koska hermosto saa liian paljon informaatiota yhdellä kerralla ja hiukan sekoittaa sitä. Sekä hoitoreagtiot ovat myös suurempia. Joten hoidosta saa paremman vastineen kun hoidot ovat jokaisen kehon mukaan sopivan mittaiset.

Hoitaminen on kevyttä, koska hevonen reagoi pienestä.
Hevonen on todella herkkä ja siksi pienikin kosketus voi riittää haluttuun reagtioon. Mitä kevyemmin hoidamme, sitä syvemmin vaikutamme, silloin olemme myös taajuudella, ettemme herätä kehon puolustusreagtioita vastustamaan.
Hevoselle ylläpitävät hoidot, säännöllisesti hevosesta ja käytöstä riippuen, olisikin ihanteellisin tapa pitää hevonen hyvänä, pientä jännitystä kertyy käytössä aina, säännöllisin hoidoin saataisiin ne poistettua, jolloin eivät paisuisi häiritseviksi. On turhaa odottaa siihen asti, että hevonen alkaa oireilla ongelmaa, parempi olisi hoitaa jo ennen sitä