Hevosen hoitoreaktiot

Hoidon jälkeisiin epämukaviin hoitoreaktioihin on useimmiten syynsä. Hoitajan kannattaa olla hoitaessa hevosta tarkka, jottei aiheuta hoidolla sekaannusta hevosen herkkään systeemiin. Hoitoreaktioihin kuuluu ylihoidot, joissa voidaan hoitaa hevosta liian pitkään tai liian voimakkaasti. Liian voimakkaalla hoidolla tarkoitan liian kovaa tai liian pitkäkestoista vaikutusta hevosen kehoon tai johonkin tiettyyn kehon alueeseen.

Tietyt alueet kehossa reagoivat herkemmin negatiivisesti liialliseen voimaan tai pitkittyneeseen
käsittelyyn. Samat herkät alueet raeagoivat usein myös rasitukseen muuta kehoa herkemmin. Riippuu hevosen omista voimavaroista ja terveydestä, kykeneekö sen elimistö itse tasapainottamaan hoitoreaktiotilanteen ennalleen tai edelleen parempaan, vai tarvitaanko hoitoreaktioiden tasapainotukseen uusi rauhottava hoito.

Hevosta hoitaessa hoitaja antaa impulssin keholle ja keho alkaa itse parantamaan
itseään. Hevosen voimavarat voivat kuitenkin olla vähissä. Liian heikossa tilassa olevalle elimistölle pitkät tai kovat hoidot ovat liikaa. Hevosen on kyettävä vastaamaan hoitajan antamiin apuihin. Paljon muutoksia yhdellä kerralla vaatii paljon voimia, ja liian heikossa tilassa oleva hevonen väsyy, eikä jaksa vastata liian pitkiin tai raskaisiin hoitoihin, joten päinvastoin huononee entisestään.


Herkän hevosen reagointi

Hevosella voi olla hyvät voimavarat, mutta muutoksia voi silti tulla liikaa, hevosen herkkyydestä riippuen. Toisin sanoen jos herkällä hevosella on muutoksen tarvetta, niin se muuttuu helposti paljon. Suurin osa tottuu uuteen oloonsa käytön kautta, kerran tai muutaman liikutuskerran jälkeen, ja hahmottaa ja oppii käyttämään uutta parempaa kehoaan. Hevonen ei ole tällöin huonompi, ainoastaan keho on sille vieras. Kuitenkin, mitä kauemmin keho on ollut huono, sen paremmin hevonen on siihen jo sopeutunut, jolloin ongelmakeho alkaa tuntua normaalilta.
Kehossa on tällöin paljon jännitystä ja muutoksen tarvetta. Ja mitä enemmän hevonen niistä vapautuu, sitä enemmän kuona-aineet lähtevät liikenteeseen ja aiheuttavat tuntemuksia.

Pientä aukeamiskipua saattaa tulla hevoselle varsinkin jos sitä ei ole koskaan hoidettu tai jos hevosen kehossa tapahtuu paljon muutosta yhdellä kerralla. Tavallisesti pari lepopäivää hoidon jälkeen varmistaa, että hevosen keho on riittävästi palautunut hoidosta. Hevonen tarvitsee lepopäiviä hoidon jälkeen myös siksi, koska hevosen keho on tavallista löysempi, kudokset ei tue kehoa kuten normaalisti, jolloin kompastumisia ym. loukkaantumisia voi sattua herkemmin. Hevosen keho tekee sisäisesti töitä ja tarvitsee voimia korjatakseen ja parantaakseen
itseään.

Suojajännitykset vapautuvat

Hoidon jälkeen hevosen keho on löysä. Jännittymällä se myös suojaa kipeitä tai ongelma-alueita, jonka avulla peittää kipua tai ongelmaa. Vapauduttuaan suojajännitteistään, hevonen joutuu tekemään liikettä myös ongelma-alueille, jolloin vaiva tulee enemmän esille. Hevonen alkaa ontumaan hoidon jälkeen tai löysät polvet lonksumaan. Hevonen suojaa heikkouksiaan ja kipujaan kompensoimalla ja jännittämällä tiettyjä alueita kehostaan, jolloin se ei tee liikettä sinne, mikä ei tunnu hyvälle. Tällöin hevonen kuormittaa terveitä ja vahvoja alueitaan säästääkseen heikoimpia. Hevonen hoidetaan ja piilossa oleva ongelma saattaa tulla esille, ja hetken aikaa hevonen joutuu käyttämään kehoaan tasaisemmin ja ottaa kuormitusta myös enemmän ongelma-alueille,,
jolloin vaiva alkaa näkyä. Suojajännitteet, jotka hevonen on kehittänyt kehoonsa, on hoidettu pois, jonka hevonen on kehittänyt välttääkseen heikkouksien rasittamista. Suojajännite palautuu kuitenkin nopeasti takaisin niin kauan, kuin muita vaivoja on olemassa.
Tässä tapauksessa tilanne vaatii esim. lääkärin hoitoa, koska lihaskireydet ovat enemmänkin seurausta jostain muusta ongelmasta. Samoin, jos hevosen kehossa oleva vaiva on akutisoitumassa, hoito voi tuoda vaivan nopeammin pintaan ja hevonen esim. ontuu kipeää jalkaansa hoidon jälkeen. Hoidolla ei aiheuteta ongelmaa jalkaan, eikä saada sitä akuutiksi, jollei se ole jo muutenkin tulossa esille. Tilanne vain nopeutuu.

Suurin osa hoitoreaktioista menee ohi lähipäivinä, jolloin keho saattaa purkaa esille asioita ja palautuu itsestään.


Lue lisää hevosen hoitamisesta ja osteopatiasta kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.