Hevosen hengityksen merkitys

Tiesitkö, että hevosen hengitystekniikka vaikuttaa merkittävästi hevosen elimistön toimintaan?

Hengityksen pinnallisuus voi liittyä stressitilaan, jännittyneisyyteen, kipuihin tai vain opittuun, huonoon hengitystekniikkaan. Kun hevonen hengittää nopeasti ja pinnallisesti, sen hengitystekniikka on huono ja koko elimistö saa happea huonosti. Tällöin elimistön toiminta heikkenee.

Liikutuksessa huono hengitystekniikka korostuu entisestään

Rasituksen aikana hevosen hapen tarve lisääntyy, jolloin hevonen hengittää entistä nopeammin pinnallista hengitystään. Hengitys ohjaa sykettä nopeampaan rytmiin, verenkierto vilkastuu ja elintoiminnot kiihtyvät, ja tämän vuoksi hevosen elimistö siirtyy kohti stressitilaa. Kun hevosen hapensaanti on huonoa, sille muodostuu vaikeuksia jaksamisessa. Sen keho väsyy nopeasti ja koska myös kuona-aineiden poisto on heikentynyt, se kipeytyy ja jäykistyy helpommin rasituksessa. Tällöin keho jäykistyy ja ohjaa edelleen hengitystä pinnallisemmaksi. Jännittynyt keho joustaa hengityksen rytmissä puutteellisesti.

Tavoitteena rentous

Rentous ja syvä rauhallinen hengitys liittyvät toisiinsa. Huonosti hengittävä hevonen on harvoin rento. Rento mieli ja rento keho. Pallean tuoma hengitysliike laajenee aaltomaisesti lantioon ja rintakehään. Hengitys tuo liikettä kylkiluille ja koko rintakehälle. Hevosen rangankaarteet vuoroin suoristuvat ja kaareutuvat hengityksen rytmissä. Syvä rauhallinen ja vahva hengitys tuo liikettä hevosen kehoon sisältäpäin, tuo liikettä nivelille ja lihaksille, koko keholle. Vahva ja yhtä aikaa rento hengitys vahvistaa ja pitää joustavana myös syviä lihaksia.

Jännittynyt hevonen hengittää aina huonosti, lihaksiin virtaa heikommin hapekasta verta, lihaksien aineenvaihdunta heikkenee ja lihaksen vahvistuminen pysähtyy. Vahvistamisesta huolimatta, lihaksien puutteellisen aineenvaihdunnan takia, lihaksisto surkastuu, supistuu ja lyhenee, sekä kipu lihaksissa lisääntyy. Jännittynyt kipeä hevonen on aina myös etupainoisempi, ja hevosen ryhti huononee. Hevosen kantokyky rintakehälle huononee ja edessä lisääntynyt paino aiheuttaa ahtaampaa tilaa ja painetta myös keuhkoille. Hevosen hapenotto vaikeutuu lisää liiasta etuosan kuormituksesta.

Ehdotankin: mieti hetki.

Voisiko ajatella, että rentouden ehdoilla hevonen kehittyy parhaiten lihaksistoltaan, jaksamiseltaan ja liikkuvuudeltaan, ilman takapakkeja sekä tasaisemmin välttyen suuremmilta puolieroilta? Rentouden säilyttäminen saattaa tarkoittaa usein sitä, ettei tarvitse aina pyrkiä maksimaalisen suureen tai täydelliseen liikkeeseen tai tehtävään.

Esimerkiksi tehtävässä tai liikkumisessa jätetään tällöin hieman varaa, eli toisin sanoen liikutetaan maltillisesti, jolloin hevonen pystyisi pinnistellessään vielä hiukan enemmän tai parempaan. Hevoselta voidaan pyytää esimerkiksi 80 prosenttinen suoritus jossain harjoituksessa tai askeleessa, liikkuvuudessa, jaksamisessa tai voimassa. Tällöin hevosen tila on riittävän rento, jotta se pystyy vielä hengittämään syvään ja vahvasti ja tekee hengityksensä välityksellä sisältäpäin enemmän töitä vahvistaen ja laajentaen myös ulkoista kehon käyttöä. Myös syvä ja vahva hengitys vahvistaa hengitystä ja keuhkoja, jolloin hevosen jaksaminen lisääntyy.

Lisää hevosen terveyden edistämisestä ja hyvinvoinnin tukemista voit lukea kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.



Lue myös

Viisi vinkkiä kipukäyttäytymiseen

Hevosen liikkuvuus