Heijastekipu

Hevosen keho reagoi, kun sitä hoidetaan. Hevonen tuntee kihelmöintiä, kutinaa, pistelyä, nipistelyä ja joskus kipua. Siellä missä hoidetaan, keho reagoi, mutta tämän lisäksi keho reagoi myös siellä, missä sitä ei hoideta. Nestekehon muuttuminen, virtauksien voimistuminen, sekä veren kierron paraneminen aiheuttavat hevosessa tuntemuksia. Keholla on oma järjestyksensä, kuinka se vapautuu jännitteistään ja ottaa vastaan muutoksia. Tuoreimmasta vanhempaan tai
pinnasta syvempään, joka juuri siinä kohdassa, jota hoidetaan, tai aivan muualla.


Alla olevassa esimerkkikuvassa nähdään, miten hoidettavana olevan hevosen etuosa vapautuu ja aiheuttaa tuntemuksia etujaloissa. Nesteiden ja verenkierron voimistuminen saa aikaan saa aikaan etujaloissa kutinaa ja kihelmöintiä. Päinvastoin ajateltuna tukkoinen etuosa aiheuttaa huonoa neste- ja verenkiertoa, jolloin tuntemukset voivat olla puutuneisuus, tunnottomuus ja kipu. Etuosassa liikkeellelähtö saa aikaan myös veren- ja nestekierron voimistumista, jonka hevonen tuntee kutiavana tunteena tai nipistelynä etujaloissa. Tästä johtuen hevonen saattaa haluta varsinkin liikkumisen alussa hangata jalkaansa turvallaan. Tarkemmin seuraten, se jalka jota hevonen haluaa hangata on usein sama jalka, joka on etuosassa tukkonaisemman puoleinen jalka.

Mikä heijastekipu?

Heijastekivulla tarkoitetaan kipua, joka heijastelee ongelma-alueelta terveille kudoksille . Hyvinkin tavallista on kaularangan, sekä kaularangan ja rintarangan ylimenoalueen heijastekipu etujaloissa. Hevonen reagoi etujaloillaan, jolloin ongelmaa helposti etsitään etujaloista.

Oireiluna etuosan jäykkyys ja epämääräinen tahditus, sekä pahimmillaan ontuminen, saattavat olla kaularangan ja etuosan oireita. Ongelma on tällöin ylhäällä, vaikka se näkyy jaloissa. Liikkuminen aiheuttaa tärähdyskipua kaularangalle, jolloin liikkuminen tuntuu pahalta, jalkojen kautta rankaan.

Tarkemmin eroteltuna yläkehon alueella ongelmakohdassa saattaa olla paikallinen kipu, josta seuraa heijastekipua jalkaan, sekä liikkuminen lisää kipua tärähdyksestä johtuen. Kipeä keho on jäykkä ja joustamaton, sekä kivun takia hevonen jännittyy lisää, jolloin tärähdyskipu lisääntyy. Tilanteesta ja ongelman laadusta riippuen, liikutuksella voidaan saada epämiellyttäviä tuntemuksia vähenemään:

1. Ensimmäinen edellytys on, ettei ongelma ole liian akuutti, jolloin keho suojautuu ja kipeytyy lisää liikutuksesta.

2. Toiseksi liikutusta täytyisi osata tehdä tilanteeseen sopivasti huomioiden, mitä ongelma sietää ja kuinka kauan.

3.Kolmanneksi tulisi osata kuunnella tilanteen paranemista ja lopettaa ennen uudestaan huononemista.

4.Hevosen on pystyttävä rentoutumaan liikkeessä, jotta keho tulee paremmaksi, eikä
päinvastoin jännittyneenä kipeydy lisää.


Samankaltaista heijastekipua esiintyy myös muualla päin kehoa. Kipua heijastelee myös rangan alueelta jalkojen lisäksi kylkiin, kupeisiin tai niskasta päänalueelle.Esimerkiksi säänalueen jännittyminen ja kipu heijastelee toispuoleisesti kipua lavan taakse, sekä juuri satulavyön alueelle. Satulavyön kiristys ja ratsastajan paino lisäävät epämiellyttävää tunnetta. Sään ja lavan alueen ongelmista myös seuraa kaularanganalueelle painetta, jolloin nämä esiintyvät usein myös yhdessä.

Lue lisää hevosen hoitamisesta ja osteopatiasta kirjasta Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi.

Lue lisää aiheesta

Hevosen hoitoreaktiot

Aukiliikuttaminen